Sup Makaroni Nana

Bahan:
250 gr makaroni (shells)
250 gr isi ayam
2 batang sawi
1 batang carrot
1 bungkus rempah sup bonjot
3 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1 cm halia
1 sudu mentega
2 sudu besar minyak masak
Garam dan serbuk perasa secukup rasa
Daun sup, daun bawang dan bawang goreng (untuk hiasan)

Cara membuat:
Masakan 2 liter air bersama dengan mentega dan garam sehingga mendidih

Masukkan makaroni dan masak sehingga 10-12 menit

Angkat dan toskan

Ayam dipotong kecil dan dibersihkan

Bawang merah, bawang kecil ditumbuk lumat

Panaskan 2 sudu besar minyak masak dan tumis bahan yang ditumbuk tadi sehingga garing

Masukkan ayam dan 4 cawan air serta sup bonjot

Biarkan ia mendidih

Masukkan sayur-sayuran, garam dan serbuk perasa

Sesuaikan rasanya

Akhir sekali masukkan makaroni dan hidangkanlah bersama daun bawang, daun sup dan bawang goreng.

Sumber:
http://www.geocities.com
Cara Pasang Tali Layangan agar Manteng di Udara
Topeng Monyet
Keraton Surosowan

Archive